Foredraget uddrager essensen af besættelsestidens vigtigste begivenheder og giver et indblik i de moralske valg befolkningen må tage, og de dilemmaer som beslutningerne medfører.

Historien fortælles gennem den dengang 22-årige lovlydige københavnerdreng Villy. Han er født og opvokset i Nyhavnsområdet og har begge ben dybt plantet i en socialdemokratisk
livsanskuelse. Han fortæller om de dramatiske begivenheder i København og giver sin mening klart tilkende.

Stockholmarkivet Januar 1945

Det er også en fortælling om, hvordan drengestreger og drillerier mod besættelsesmagte fører frem til væbnet modstand.

Gennem sit medlemsskab af gruppen Holger Danske bliver Villy involveret i modstandskampen og må i en periode frem til sin arrestation februar 1945 leve under jorden, med de psykiske og praktiske problemer, det nu medfører.

Sag nummer 84, Arkivet på Frihedsmuseet. HD betyder at Holger Danske har taget ansvaret for likvideringen.

Han arresteres af Gestapo og indsættes i Vestre Fængsel. Han befinder sig i Shellhuset, da bomberne falder. Han overlever RAF angrebet og overføres til Frøslevlejren, hvor han er indsat frem til befrielsen.

Villy fortæller mig sin historie efter han i over halvfjerds har indkapslet den.


Da han efter opholdet i Frøslev kommer tilbage til København, bliver diskussionen om besættelsestidens stikkerlikvideringer nærmest hysterisk. Derfor vælger Villy helt at tie om sin andel af modstandskampen. Selv over for sine nærmeste vælger han tavsheden.

Villy fortæller mig sin modstandshistorie og om sit krigstraume, efter han i over halvfjerds år har indkapslet den.

Den 19. januar 1945, på sin 23-års fødselsdag, gennemfører han en stikkerlikvidering. Den oplevelse sætter ham i, hvad der kan betragtes som en livslang choktilstand. Villy formår dog at håndtere sit traume, så han kommer gennem livet som et helt menneske og en god familiefar.

Foredragets varighed: Ca. 2 timer inkl. en kort pause.