Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseets store særudstilling markerer samtidig Murens fald i 1989 og oprettelsen af NATO i 1949.
Museets frivillige har arbejdet på projektet i to år. Baseret på en omfattende research og inspirationsrejser til andre museer i både ind- og udland, er det lykkedes at fortælle 40 års historie på en let og overskuelig måde. Udstillingen præsenteres gennem korte tekster, lyd, sjældne billeder. En tidligere Starfighterpilot bliver foran sit fly interwievet om afvisningsberedskabet på Flyvestation Aalborg.
Rejser til Moskva og Volgograd (Stalingrad) har givet et lille indblik i Den Kolde Krig set med russiske øjne.
Tæt ved centrum i Moskva og 65 m under jorden ligger Bunker 42. Det tidligere tophemmelige russiske anlæg er en pendant til koldkrigsbunkeren Regan Vest i Rebild. Det var herfra den sovjetiske top kunne styre en atomkrig mod NATO. Bunkeren kan beskytte 30.000 personer i 90 dage, uden kontakt med verden udenfor. I bunkeren er der også udstillet oversigtskort, hvoraf det bl.a. tydeligt fremgår, at truslen mod Danmark under den Kolde Krig er landets geografiske placering. Som vogter af sejladsen mellem verdenshavene og Østersøen kunne Danmark sætte en prop i hullet, og dermed afskære Warszawapagtens Østersøflåder.
Kold Krigsudstillingen afslører, hvordan Warszawapagten havde planlagt et atomangreb, der i løbet af 10 dage ville eliminere Danmarks kontrol over Bælterne.
Gennem gode kontakter har Ruslands største fødevarevirksomhed Miratog (30.000 medarbejdere) doneret originale sovjetiske militæruniformer og -udrustning til udstillingen. Et rent praktisk problem var, at de russiske soldater ikke var så høje som vestlig standard, så der skulle fremskaffes specielle udstillingsginer til de sovjetiske uniformer.
Koldkrigsudstillingen åbnes med taler af folketingsmedlem Søren Gade (V) og statsrevisor Frank Aaen (EL). Netop de to taleres politiske tilhørsforhold, markerer også, der er forskellige syn på og holdninger til Den Kolde Krig.