Den russiske revolution i 1917 grundlægger en ny samfundsmodel, med kollektivt ejerskab af alle værdier og central styring af udbud og efterspørgsel. En samfundsmodel, der udfordrer den vestlige verden, baseret på privat ejendomsret og demokrati.
Den nye russiske samfundsmodel, kommunisme, udvikler sig hen over tid til en menneskefjendsk diktaturstat, der udrydder alle med afvigende meninger og holdninger.
Med det tyske angreb på Sovjetunionen i 1941 opstår en kortvarig alliance mellem de vestlige demokratier og den russiske kommunisme, i bekæmpelsen af det nazistiske Tyskland.
Alliancen varer imidlertid kun frem til den tyske kapitulation. Sovjetunionen sænker et uigennemtrængeligt ”Jerntæppe” mellem Øst- og Vesteuropa, stærkest symboliseret af en hæslig mur mellem Øst- og Vestberlin.
Frem til murens fald og Sovjetunionens kollaps i slutfirserne kommer det til adskillige konfrontationer mellem den demokratiske verden med USA i spidsen, og den kommunistiske verden med Sovjetunionen i spidsen. Men fælles for de ofte dramatiske begivenheder er, at det fastlåste verdensbillede ikke flytter sig en tomme.
Selvom begge parter har lagrene spækket med atomare våben, kommer det aldrig til direkte væbnet konflikt.
Foredragets varighed: Ca. en halv time, herefter er der en guidet rundvisning i Forsvars- og Garnisons museets udstilling om den Kolde Krig.